Hepokovi proizvodi opet na japanskom tržištu

Bez autora
Mar 07 2011

Japanski ambasador u BiH Futao Motai u petak je posjetio Hepok, gdje je s direktorom ove mostarske kompanije Sinanom Merzićem razgovarao o investicijskoj klimi u BiH, o mogućnostima i barijerama izvoza u Japan, te o otvorenosti našeg tržišta za japanske investitore. Nakon obilaska pogona ove firme, koja predstavlja jedan od svijetlih primjera uspješne privatizacije u FBiH, Motai je izjavio da je oduševljen rezultatima koje je u vrlo kratkom periodu postigao Hepok. To daje nadu da s ovakvim načinom rada i druge firme u BiH mogu biti uspješne i doprinijeti razvoju ove zemlje. Proizvodi te kompanije opet su prisutni na japanskom tržištu. Formiranjem otkupnih stanica i osposobljavanjem stanice za proizvodnju koncentriranih voćnih kaša bit će u mogućnosti otkupiti ogromne količine voća širom BiH koje će plasirati na domaće, regionalno i svjetsko tržište.

Hepokovi proizvodi opet na japanskom tržištuJapanski ambasador u BiH Futao Motai u petak je posjetio Hepok, gdje je s direktorom ove mostarske kompanije Sinanom Merzićem razgovarao o investicijskoj klimi u BiH, o mogućnostima i barijerama izvoza u Japan, te o otvorenosti našeg tržišta za japanske investitore.

Svijetli primjer

Nakon obilaska pogona ove firme, koja predstavlja jedan od svijetlih primjera uspješne privatizacije u FBiH, Motai je za "Avaz" izjavio da je oduševljen rezultatima koje je u vrlo kratkom periodu postigao Hepok.

- To daje nadu da s ovakvim načinom rada i druge firme u BiH mogu biti uspješne i doprinijeti razvoju ove zemlje - rekao nam je Motai.

Direktor Hepoka kazao nam je da su proizvodi te kompanije opet prisutni na japanskom tržištu.

Jedinstven projekt

- Formiranjem otkupnih stanica i osposobljavanjem stanice za proizvodnju koncentriranih voćnih kaša bit ćemo u mogućnosti otkupiti ogromne količine voća širom BiH koje ćemo plasirati na domaće, regionalno i svjetsko tržište. Također, u toku je najveća i finansijski najzahtjevnija investicija u naše vinograde na lokalitetima Željuša i Kosor, ukupne površine 550 hektara - istakao je Merzić.

On je naglasio da aktivno rade i na obnovi niskotemperaturne isparivačke stanice za proizvodnju koncentriranih sokova od voća, što će omogućiti formiranje otkupnih stanica za voće širom BiH. Riječ je o jedinstvenom projektu u našoj državi.

Proizvodnja nektara

Prema Merzićevim riječima, u fabrici sokova u toku je završna faza instalacije linija za proizvodnju nektara u kartonskoj ambalaži. Inače, Hepok je privatiziran 2008. godine, a većinski vlasnik je sarajevska firma Amko komerc.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik